Olet täällä

Kotiseutumuseo Makasiini

Tervetuloa Pyhäjärven kotiseutumuseoon

Pyhäjärven Kirkonkylällä vanhan hautausmaan vieressä seisoo vuonna 1866 valmistunut kruununviljamakasiini, joka toimii Pyhäjärvi-Seuran ylläpitämänä kotiseutumuseona. 

Koko museorakennus on jo itsessään hyvin kunnioitusta herättävä, 13 metriä korkea punamullalla maalattu hirsirakennus, jonka pääty- ja räystäslaudat ovat valkoiset, katto musta ja ovi punainen. Huonoina vuosina ihmiset saattoivat lainata siemen- ja syömäviljaa kruununmakasiinista. Takaisin maksu suoritettiin syksyisin viljana. Miehet nousivat rikavasti 20 kilon säkki olkapäällä portaat makasiinin yläkertaan, missä vilja kaadettiin ritilän läpi laareihin, joita rakennuksessa on neljän. Kunkin laarin kohdalla välilaipiossa oleva pieni luukku ja portaat alas laariin rakennettiin aikoinaan kruunun tarkastajaa varten, joka kävi laskemassa vijlan määriä. Rakennuksen kaksoisseinät ja tilillä vahvistettu lattia estivät viljavarkaita. Kun rakennus otettiin museokäyttöön, jokaiseen kuuden metrin korkuiseen viljalaariin puhkaistiin oviaukot.

Pyhäjärvi-Seura kerää lahjoistusten turvin ja tallentaa pyhäjärvistä talonpoikaisesineistöä. Viljamakasiinissa on pidetty museota jo 60 vuotta. Esineitä on luetteloitu kokoelmaan noin 1200, joista osa on nyt esillä olevassa alakerran perusnäyttelyssä ja osa odottaa myöhemmin avattavaa yläkerran näyttelyä.
Perusnäyttely jakautuu kahteen eri osaan: naisten puoleen ja miesten puoleen. Esillä olevat esineet muodostavat kononaisuuksia kuvaten pääosaltaan Pyhäjärven 1900-luvun alkuvuosikymmenten talonpoista historiaa. Viime vuosina rakennukseen tehdyt korjaus- ja huoltotyöt ovat nyt valmistuneet ja museo on jälleen avoinna vierailijoille.

Museoa avoinna:

9.6.-11.8.2019 välisenä aikana
kesäsunnuntaisin klo 12-15.

Muun aikana ota yhteyttä:           

Sirkka Tikka puh. 050 523 4621