Olet täällä

KORONATIEDOTUS

KORONAROKOTUKSET: 

Peruspalvelukuntayhtymä Selänne tiedottaa koronarokotusten järjestämisestä paikallislehdissä, nettisivuillaan ja facebookissa. 

Rokotteita annetaan ajanvarauksella terveyskeskuksessa. 
Annettavien rokotusaikojen määrään vaikuttaa rokotteiden saatavuus.

Ohje rokotukseen tulevalle:
Seuraa opasteita terveyskeskuksen ovissa. Maskin käyttö on välttämätöntä ja saavuthan paikalle, annettuna aikana. Rokotuksen jälkeinen seuranta-aika rokotuspaikalla on 15 minuuttia. Älä tule rokotukselle, mikäli sinulla on kuumetta. Koronarokotus on maksuton.

 

AJANKOHTAISTA: 

22.9.2021 Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä on kokouksessaan 21.8. todennut Pohjois-Pohjanmaan epidemiatilanteen olevan tasoittunut ja rokotuskattavuuden nousseen. Tämän johdosta alueella voimassa olevia suosituksia muutettiin.

Pyhäjärven kaupungin suosituksiin tehdään tarvittaessa muutoksia Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatioryhmän suositusten mukaisesti.

Pyhäjärven kaupungissa voimassa olevat suositukset:

Maskisuositus
Maskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa:

- Joukkoliikenteessä.
- Koronavirustestiin hakeutuville henkilöille matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
- Riskialueelta Suomeen saapuville matkustajille heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
- Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työpaikoilla kaikille työntekijöille
- Korkean riskin tapahtumissa, kuten sisätiloissa järjestettävissä massatapahtumissa.

Ikääntyneet ja riskiryhmät
Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaamiseen tartunnalta antaa ohjeita Peruspalvelukuntayhtymä Selänne.

Etätyösuositus
Suositellaan työtehtävien salliessa etätyön tekemistä ja muita työjärjestelyjä, joilla voidaan vähentää lähikontakteja työpaikoilla.

Ravitsemusliikkeet
Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Tapahtumat
Tapahtumien järjestäjien suositellaan kiinnittämään huomiota riittävien turvavälien toteutumiseen.

 

3.9.2021 Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella koronatestien näytteenottokriteerit ovat muuttuneet. Uuden ohjeen mukaan kahteen kertaan rokotettu testataan vain poikkeustapauksissa. Sairaanhoitopiirin tiedote on kokonaisuudessaan luettavissa: https://oysplus.fi/tiedote/kaksi-kertaa-rokotettu-valttaa-koronatestin-ja-karanteenin-pohjois-pohjanmaalla/.

 

Tiedotteet ajalta 26.11.2020 - 16.8.2021 löytyvät vanhoista koronatiedotteista.

 

15.10.2020 Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri otti käyttöön uuden verkkosivuston, jok kertoo maakunnan koronatilanteen, suositukset ja rajoitukset. Linkki oikealla.

15.10.2020 Hallitus linjasi valtakunnallisista ja alueellisista suosituksista koronaepidemian leviämisen estämiseksi: https://valtioneuvosto.fi/-/10616/hallitus-linjasi-valtakunnallisista-ja...

1.10.2020 THL: suositus kasvomaskien käytöstä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankoh... Meidän alueella kasvomaskia kannattaa käyttä joukkoliikenteessä, matkalla koronavirustestiin ja tilanteissa, jossa turvavälejä on vaikea pitää. Noudatetaan perustason suosituksia tällä alueella.

THL ja Suomen hallitus on antanut  13.8.2020 kasvomaskin käytön suosituksen tietyissä tilanteissa koskien myös Pohjois-Pohjanmaan aluetta. Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Suosituksen tavoitteena on suojata kanssaihmisiä mahdolliselta altistumiselta koronavirustartunnalle. Linkki suosituksen sisältöön:  https://thl.fi/fi/-/thl-suosittaa-kasvomaskin-kayttoa-toisten-suojaamiseksi-kasienpesu-ja-turvavalit-ovat-tarkeimmat-keinot-ehkaista-koronatartuntoja.

Maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu 15 vuoden iästä alkaen. Kasvomaskeja on monenlaisia. Kaupasta voi hankkia kertakäyttöisiä maskeja tai uudelleen käytettäviä kangasmaskeja. Maskeja voi valmistaa myös itse kankaasta. Pyhäjärven kaupungin osalta kasvomaskien jakaminen vähävaraisille toteutuu Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen toimesta http://www.selanne.net/

Tärkeää on käyttää kasvomaskia oikein! Ohje näin käytät kasvomaskia: https://www.youtube.com/watch?v=TEyRtvIJqII&feature=youtu.be

 

Oikealta löydät tärkeitä linkkejä valtakunnallisiin ja alueellisiin materiaaleihin ja ohjeistuksiin liittyen koronavirukseen.

KANNATTAA TUTUSTUA TERVEYDENHUOLLON OHJEISIIN, JOS EPÄILET SAANEESI KORONATARTUNNAN 

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin ajankohtaiset tiedot ja ohjeet tästä: https://www.ppshp.fi/Potilaille-ja-laheisille/Koronavirus/Sivut/default.aspx

Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen ohjeisiin tästä: http://www.selanne.net/

Koronatestauksesta huolehtii pääsääntöisesti oman kotikunnan terveydenhuolto.  Jos oman kunnan näytteenottoon ei pääse, voivat kaikki Pohjois-Pohjanmaalla asuvat hakeutua testeihin OYSiin. Ohjeet näytteeseen hakeutumisesta oyskorona.fi-sivustolla.

KANSALAISTEN KORONALLE ALTISTUMISEN TAI KORONAINFEKTIO-OIREIDEN ITSEARVIOINTIIN TARKOITETTUJA SÄHKÖISIÄ TYÖKALUJA

Koronavilkku ohjelma älypuhelimiin: https://thl.fi/fi/-/koronavilkku-on-nyt-julkaistu-lataa-sovellus-puhelim...
Omaolon koronaoirearvio: https://www.omaolo.fi

 

ASUKKAILLE SAATETAAN TIEDOKSI

 • Suomen hallitus hyväksyi neuvottelussaan 20. huhtikuuta suunnitelman koronarajoitusten purkamisesta. Lisäksi hallitus käsitteli suunnitelmasta saatua palautetta, ja teki palautteen perusteella suunnitelmaan täsmennyksiä. Suunnitelma sisältää suuntaviivat covid-19-epidemiaan liittyvien rajoitustoimien ja -suositusten hallitulle purkamiselle. Valtioneuvosto julkaisu (21.4.2021)
   
 • OKM ja THL ovat ovat päivittäneet ohjeistuksen koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä julkisten tilojen käytössä. Tiedote ja ohjeistus on luettavissa Valtioneuvoston sivustolta. (1.6.2021)
   
 • Ravintolarajoitukset maakunnittain luettavissa Valtioneuvoston sivustolta.
   
 • Sosiaali- ja terveysministeriön kirje rajoitustoimenpiteistä virusmuunnoksen ja epidemian leviämisen estämikseksi: STM kirje 28.1.2021
 • Sosiaali- ja terveysminiesteriön ohjauskirje tartuntatautilain 22.2.2021 voimaan tulleiden muutosten valvonnasta: STM ohjauskirje (5.3.2021)
 • Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on kumonnut yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevan päätöksen 1.6.2021 klo 18.00 alkaen. PSAVI päätös 1.6.2021.
 • Pohjois-Suomen aluehallintoviraston infotilaisuus Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleistötilaisuuksien järjestäjille 3.6.2021: Tallenne tilaisuudesta katsottavissa tästä linkistä.
   
 • Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto: Kaupoissa turvavälit ja maskit edelleen käytössä (23.4.2021)
 • Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto: Kaikkia suositellaan pitämään asioidessa aina maskia ja kahden metrin turvaväliä. (22.1.2021)
   
 • Ppky Selänteen ikäihmisten palveluohjaus p. 040 1808 954, palveluohjaaja. Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi kotona pärjäämisestä, voit ottaa yhteyttä palveluohjaajaan tilanteen selvittämiseksi ja avun saamiseksi. Peruspalvelukuntayhtymä Selänne
 • Ppky Selänteen sosiaalipalvelujen palveluohjaus p. 044 4457 648, sosiaaliohjaaja. Peruspalvelukuntayhtymä Selänne.
 • Ppky Selänteen henkinen tuki ja mielenhyvinvointiin liittyvä ohjaus  ma-pe klo 8-15 Pyhäjärven Mielenvireyskeskus p. 044 4457 910. Peruspalvelukuntayhtymä Selänne.
 • MIELI Suomen Mielenterveysseuran Kriisipuhelin päivystää päivittäin ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111. Keskusteluapua saa koronaviruksen aiheuttamiin huoliin tai mihin tahansa muihin kriiseihin tai murheisiin.
   

TUOREIMPIIN UUTISIIN

Peruspalvelukuntayhtymä Selänne avautuu tästä: http://www.selanne.net/ ja facebook tästä: https://www.facebook.com/selanne.net/

THL:n kuntakohtaista tietoa tästä: https://experience.arcgis.com/experience/d40b2aaf08be4b9c8ec38de30b714f26.

Kaupungin verkkosivuilla on ajantasaisin Pyhäjärven koronatiedotus https://www.pyhajarvi.fi/koronatiedotus. Paikallislehdissä on ajankohtaisia uutisia ja ilmoituksiaLähetämme tarpeen mukaan ajankohtaistietoa suoraan koteihin kirjeitse.

Jos käytät sosiaalista mediaa, niin otathan seurantaan fb:t Pyhäjärven kaupunki, Pyhäjärven kirjasto ja kulttuuri, Pyhäjärven liikuntatoimi, Pyhäjärven nuorisotoimi ja fb Peruspalvelukuntayhtymä Selänne. Pysyt ajantasalla.